donderdag 1 september 2016

Roomboter boterkoek.

Roomboter boterkoek bakken.

Zelf maak ik deze boterkoeken heel vaak, omdat het een makkelijk recept is en zo klaar is.
Vooral als je visite krijgt en niets in huis heb.
Dan heb je het  binnen een uur klaar.

Onderstaand recept is goed voor 2 kleine ( 20 cm diameter aluminium-schaaltje) boterkoeken of 1 grote.
Ik heb er 4 gemaakt zodat ik de oven volledig benut.

Nodig heb je:      250 gr. bloem
                            250 gr. basterdsuiker
                            250 gr. roomboter ( koud)
                            snufje zout
                            1 losgeklopt ei.
                            ( eventueel)     1/2 tl. bakpoeder ( maar hoeft niet, maakt het iets luchtiger)
                            half zakje amandelschaafsel.

                            aluminiumschaal 20 cm  of boterkoek bakplaat.
                            plat kwastje.


Stap 1, kneed bloem, boter in kleine stukje,basterdsuiker, zout, bakpoeder en 3/4 van het ei door elkaar,  zodat het een mooi koekdeegje word, ik gebruik mijn machine (kitchenaid met  vlinderhaak), maar het is ook goed te kneden met de hand. 
  verdeel het deeg in tweeën, in mijn geval vieren, ik weeg het altijd af, of wanneer je een                       grote boterkoekvorm heb gebruik je al het deeg.


ongeveer 390 gr.
Stap 2, Doe voldoende bloem aan je handen en draai drukkend met je palm van je hand het deeg plat in de schaal, hou voldoende ruimte aan de rand anders bakt hij over.

Deeg plat in het schaaltje
Stap 3, strijk met een kwastje ei op het deeg en bestrooi met de geschaafde amandelen.
en zet de oven op 175graden.

Met amandelschaafsel 
Stap 4, zet de boterkoeken in een voor verwarmde oven(hetelucht)op 175graden  voor 30 minuten.
kijk 10 minuten voor tijd hoe het ervoor staat in de oven, bruin is klaar!


Stap 5, haal ze uit de oven voorzichtig want zijn nog zacht, laat ze afkoelen op een rooster of houten plaatje.

Roomboter boterkoek

                                                          SUCCES!!  en Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten